Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Word netwerkbeheerder bij de politie

De rechercheur die grote datasets moet binnenhalen voor een politieonderzoek. De persoonsbeveiliger die verbinding nodig heeft vanuit het buitenland. De agent op straat die altijd en overal contact moet kunnen hebben met het bureau. Meer dan 63.000 politiecollega’s hebben voor hun laptops, telefoons en andere netwerkapparatuur 24/7 een stabiel netwerk nodig. Jij zorgt daarvoor. Als netwerkbeheerder vervul je daarom een onmisbare rol. Houd je van technologie en wil je jouw kennis en expertise inzetten voor een efficiënte IT-infrastructuur en daarmee voor de veiligheid in Nederland? Word dan netwerkbeheerder bij de politie.

‘De politieorganisatie is zo groot, dat je op een willekeurig moment van de dag al gauw 20 á 30 duizend actieve aansluitingen moet faciliteren.’

- Aad, lead engineer netwerkbeheer

Wat doet een netwerkbeheerder bij de politie? 

Dankzij jou kunnen agenten op straat, rechercheurs en andere collega’s op kantoor én onderweg vertrouwen op een robuust, veilig en efficiënt netwerk. Als netwerkbeheerder ben je verantwoordelijk voor de hele lifecycle van de IT-infrastructuur. Een behoorlijk veelzijdige baan, want dit is wat je doet:

  • Je installeert routers, switches, firewalls, servers en andere netwerkapparatuur en stelt de benodigde software en protocollen in.
  • Je beheert het netwerk: je monitort netwerkprestaties, lost storingen op, voert beveiligings- en softwareupdates uit, vervangt verouderde hardware en werkt de CMDB regelmatig bij.
  • Je beschermt het netwerk tegen cybercriminaliteit en zorgt ervoor dat het aan securitystandaarden voldoet.

‘De politie werkt met enorme hoeveelheden data, daar moet het netwerk solide genoeg voor zijn. Als een rechercheur een dataset niet binnen kan halen omdat het netwerk het niet aankan, dan vertraagt dat het politieonderzoek.’

- Aad, Lead engineer netwerkbeheer

Bij welke afdeling werken netwerkbeheerders?

De meeste netwerkbeheerders werken binnen het cluster Connectiviteit van het InfraBedrijf, de IT-beheerorganisatie van de politie. Afhankelijk van jouw wensen en waar je je in wil specialiseren, kun je in één van de vier teams werken die verschillende netwerken beheren:

  • Eindgebruikerslocaties: het netwerk voor de politiebureaus en kantoren.
  • Datacenters: het netwerk voor de datacenters van de politie.
  • Meldkamers: het netwerk voor alle regionale en landelijke meldkamers.
  • Speciaal Beheer Team: voor externe locaties en ‘maatwerk’ netwerken, wanneer een politicus of een misdaadjournalist beveiliging nodig heeft, bijvoorbeeld.

‘Informatie-uitwisseling is cruciaal voor de politie. Je kunt agenten niet ergens op af sturen als het netwerk niet probleemloos functioneert.’

- Aad, Lead engineer netwerkbeheer

Hoe word je netwerkbeheerder bij de politie? 

Het pad naar netwerkbeheerder bij de politie varieert. Het is uiteraard van belang dat je - vanuit je opleiding en praktijkervaring - de basisprincipes kent van netwerkarchitectuur, protocollen en beveiliging. Ook weet je hoe een netwerk functioneert en hoe componenten met elkaar communiceren. Maar het vak van netwerkbeheerder verandert. Omdat we steeds meer automatiseren, is het nuttig als je je verdiept in automatisering en kunt programmeren in Python.

Daarnaast is het vanwege de snelle evolutie in technologie en apparatuur essentieel dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in dat vakgebied. Om netwerkbeheerder te worden bij de politie moet je dus vooral leergierig zijn en kennis van de nieuwste technieken paraat hebben. Daar helpen wij je bij: we investeren graag in jouw ontwikkeling.

‘Je hebt hier de nieuwste apparatuur tot je beschikking en veel opleidingsmogelijkheden. De leercurve van een netwerkbeheerder bij de politie stopt pas bij je pensioen!’

- Aad, Lead engineer netwerkbeheer

Wat verdient een netwerkbeheerder bij de politie?

Het salaris van een netwerkbeheerder bij de politie kan variëren op basis van jouw kennis en ervaring en de vacature waarop je solliciteert. Over het algemeen liggen de salarissen tussen 2290 en 4230 euro (bruto, schaal 7 of 8) voor een netwerkbeheerder, en tussen 2830 en 5020 (bruto, schaal 9 of 10) voor een netwerkspecialist. 

Daarnaast staat de politie bekend om haar aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij ons is een fulltime werkweek 36 uur en ontvang je 8,33% eindejaarsuitkering. Je krijgt ruimte en budget om je te ontwikkelen en om fit te blijven. En wat dacht je van flexibele werktijden, sparen voor extra verlof en fijne regelingen, bijvoorbeeld voor je pensioen en betaald ouderschapsverlof? Ook dat ‘verdien’ je bij de politie.

Vacatures voor systeembeheerders bij de politie

'Beheer is ook beveiliging. Als iemand met verkeerde intenties het politiebureau binnenloopt en zomaar zijn of haar laptop inprikt, dan moeten wij ervoor zorgen dat diegene geen toegang krijgt tot het netwerk.’

- Aad, Lead engineer netwerkbeheer