Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Kom werken als software engineer bij de politie

Stel, de computer aan boord van de politiehelikopter is aan vernieuwing toe. Jij ontwikkelt de software waarmee de bemanning routes, 112-meldingen en alle data uit sensoren en opsporingsdossiers overzichtelijk bij elkaar heeft en efficiënt kan bedienen. Het is slechts een voorbeeld van de vele bijdragen van software engineers aan politiewerk.

Wat doet een software engineer bij de politie?

Samen met je DevOps collega's creëer je waardevolle software voor de recherche, agenten op straat of de bedrijfsvoering. Software die de politie nodig heeft om haar taak uit te voeren. Veel ICT-teams bij de politie zijn multidisciplinaire DevOps-teams, bestaande uit product owners, UX designers, solution architects, testers, developers en software engineers. Ze werken in sprints van 2 weken, waarin jij je als software engineer bezighoudt  met zowel de ontwikkeling als het beheer van software. Een aantal voorbeelden:

  • Je ontwikkelt software om forensische sporen met elkaar te vergelijken.
  • Je gaat aan de slag met de nieuwste technieken om irisscans van verdachten te maken en te delen met het OM.
  • Je ontfermt je over het API-managementplatform om alle API's efficiënt en veilig te ontsluiten.

‘Er is bij ons veel ruimte voor wat je zelf wilt. Als je je binnen je functie van software engineer wil specialiseren in front-end, back-end of testautomatisering, dan kan dat. Wil je de effectiviteit van de CI-CD pipelines vergroten? Wil je je applicatie ombouwen naar microservices zodat hij beter op de cloud landt? Alles is mogelijk.'

- Boas, teamleider software-ontwikkeling

Bij welke afdeling werken software engineers?

Softwareontwikkeling binnen de politie vindt plaats in wat we het Productiehuis noemen. Dat bestaat uit zo’n 120 DevOps-teams van 8 tot 10 collega’s die samen applicaties (door)ontwikkelen en beheren. Het Productiehuis valt onder de Dienst ICT van het Politiedienstencentrum, dat is verspreid over een aantal plekken in Nederland.

Er werken ook software engineers bij de landelijke en de regionale eenheden. Daar houd je je meer bezig met maatwerk. Je ontwikkelt innovatieve software voor lopende opsporingsonderzoeken.

We hebben een applicatie die het arrestatieteam ondersteunt. Daar hebben we onlangs een functionaliteit aan toegevoegd waarmee het team een sluipschutter betere locatiegegevens kan doorgeven. Dat soort applicaties bouw je niet bij een verzekeraar of een pensioenfonds.’

- Boas, Teamleider software-ontwikkeling            

Hoe word je software engineer bij de politie?

Om software engineer bij de politie te worden, is het uiteraard van belang dat je kunt programmeren. Het liefst in Java of Python. Of je nu front-end, back-end of full stack developer bent, er zijn volop mogelijkheden. En heb jij een T-shaped profiel, dan heb je een streepje voor. Bijvoorbeeld met een specialisme in applicatiebeheer of front-end development én kennis van testautomatisering of beheer. Bovenal vinden we het belangrijk dat je een DevOps-mindset hebt: you build it, you run it. Dat maakt je multidisciplinair inzetbaar en levert jou een heel veelzijdige baan op.

Er is dus niet één manier om software engineer bij de politie te worden. Jij laat zien dat je leergierig en ambitieus bent, wij ondersteunen jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Wanneer jij je wil verdiepen in nieuwe tools en technologie, zoals Angular, Typescript of Ansible, dan krijg je daar alle ruimte voor.

Wat verdient een software engineer bij de politie?

Voor software engineers ligt het salaris tussen schaal 9 en 12 (ca 2830 en 6360 bruto). Je wordt ingeschaald op basis van hoeveel code-kilometers je al gemaakt hebt.

Daarnaast staat de politie bekend om haar aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij ons is een fulltime werkweek 36 uur en ontvang je 8,33% eindejaarsuitkering. Je krijgt ruimte en budget om je te ontwikkelen en om fit te blijven. En wat dacht je van flexibele werktijden, sparen voor extra verlof en fijne regelingen, bijvoorbeeld voor je pensioen en betaald ouderschapsverlof? Ook dat ‘verdien’ je bij de politie.

‘Toen Peter R. de Vries werd geliquideerd, hadden we de verdachten binnen een uur van de weg gehaald omdat ze langs een ANPR-paal reden. Dat jouw software in zo’n paal zit, dat geeft wel een kick.’

- Boas, Teamleider software-ontwikkeling

Word software engineer bij de politie

Kun jij programmeren, ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je vak en wil je met jouw skills maatschappelijke impact maken? Dan is de politie iets voor jou. Bekijk de vacatures hieronder of neem contact op met een van onze recruiters. 

Vacatures voor software engineers bij de politie

Functie Locatie(s) Vakgebied(en) Opleidingsniveau
backend developer Q_NL Locatie(s):Apeldoorn Vakgebied(en):ICT Opleidingsniveau:HBO BACHELOR