Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Werken bij de Dienst Speciale Interventies (DSI)

Gijzelingen, terroristische aanslagen of arrestaties van verdachten met vuurwapens. De Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie komt in actie in situaties waarin de dreiging hoog is. Er zijn in Nederland 6 arrestatieteams. Zij vallen onder de DSI. Werken als AT’er is een mooie vervolgstap voor agenten die zich willen specialiseren.

Wat is de DSI?

De Dienst Speciale Interventies, kortweg DSI, is onderdeel van de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies en bestaat uit collega’s van de politie en Defensie. De DSI komt in actie in situaties waarbij het dreigingsniveau bijzonder hoog is. Naast de arrestatieteams vallen er ook andere interventie-eenheden onder de DSI, die bijvoorbeeld ingezet worden bij een terroristische aanslag. Het gaan dan om de Afdeling Interventie en de Afdeling Expertise & Operationele Ondersteuning. DSI en arrestatieteam worden vaak qua naam verward. Het arrestatieteam is een team dat valt onder de DSI. 

Dit doet het arrestatieteam (AT)

Als AT’er word je ingezet wanneer situaties levensbedreigend zijn of dat kunnen worden. Specifieke situaties vragen om specialistische acties: van een aanhouding op hoogte tot (dreiging van) suïcide of het openen van gebarricadeerde deuren.

De taken van het arrestatieteam op een rijtje:

  • Optreden bij levensgevaarlijke en complexe aanhoudingen, gijzelingen en eventuele ontsnappingen uit strafinrichtingen.
  • Beveiliging van ‘actieplaatsen’ - plekken waar bijvoorbeeld een gijzeling, kaping of ontvoering plaatsvindt -, maar ook van personen, denk aan verdachten, kroongetuigen en informanten.
  • Advies bij gijzelingen en kapingen.
  • Advies en assistentie bij tactisch of technisch moeilijke aanhoudingen en bij aanhoudingen in gebouwen of openbare gelegenheden.

Hoe vaak komt het AT in actie?

Gemiddeld heeft een arrestatieteam één inzet per dag. Dit kunnen geplande acties zijn, maar ook onverwachte incidenten. Veel acties van het AT blijven onbekend. Een enkele keer komt een arrestatie waarbij een AT is ingezet in het nieuws. De inzet is vaak relatief kort, maar vereist een secure voorbereiding, voorverkenning en planning. Na afloop van een inzet wordt er geëvalueerd. In de weken dat je piket hebt, kun je elk moment worden opgeroepen voor een actie, dus ook 's nachts.

Hoe word ik AT'er?

Om als AT'er bij de Dienst Speciale Interventies (DSI) te werken, moet je eerst agent worden. Na een paar jaar kun je solliciteren bij het arrestatieteam, waarvoor je een pittige fysieke en psychische selectieprocedure doorloopt. Daarna volg je een 16-weekse opleiding op de politieacademie en een specialistische rijopleiding van een week. Aan het eind van de opleiding ontvang je de blauwe baret en ben je klaar om aan de slag te gaan bij het arrestatieteam!

Na het afronden van de AT-opleiding ben je officieel AT-medewerker. Hier hoort een salaris bij van maximaal € 4.121,58 op basis van 36 uur (schaal 7). Met toelages voor bijvoorbeeld hoge paraatheid en onvoorspelbaarheid en onkostenvergoedingen loopt dit nog verder op.

Wat breng jij mee?

Het arrestatieteam van de DSI wordt niet zomaar ingezet. Omdat de acties best heftig zijn, moet je als AT’er een sterke fysieke en mentale conditie hebben. Daarnaast is het van belang dat je goed kunt improviseren, snel schakelt en op-en-top teamplayer bent. En verder? Tact en mensenkennis. Om verdachten goed in te schatten, suïcidale mensen van een dak te halen of kwetsbare betrokkenen te beschermen. Tot slot zijn flexibiliteit, stressbestendigheid en zelfreflectie onmisbare eigenschappen van een goede AT’er. Op dit moment werken er nog geen vrouwen in de arrestatieteams, dus je bent als vrouw meer dan welkom.