Profiel

Moord en doodslag, maar ook de zogenaamde ‘witteboordencriminaliteit’: dat is het werkveld van de recherche en de recherchekundige. Je werkt voornamelijk vanachter je bureau, maar je gaat ook mee naar invallen en huiszoekingen. Het kunnen omgaan met emoties, menselijk leed en heftige situaties is daarom belangrijk.

Je bent een scherpe en gedisciplineerde denker; je weet feiten te onderscheiden van vermoedens en te snelle conclusies. Je kunt zelfstandig werken aan deelonderzoeken zonder gedetailleerde werkopdrachten, maar je bent ook flexibel als je wordt opgeroepen voor een Team Grootschalige Opsporing (TGO). Een goed ontwikkeld conceptueel vermogen, integriteit, teamgeest en zelfinzicht zijn belangrijke competenties.

Basiseisen
Voor de opleiding tot recherchekundige is minimaal een hbo-bachelordiploma vereist. Ook moet je de Nederlandse nationaliteit hebben (dit mag ook de 2e nationaliteit zijn). Een eventueel buitenlands diploma kun je laten waarderen bij het IDW.

Bij voorkeur heb je kennis van verschillende culturen, verkregen door achtergrond of ervaring.

De eerste periode van je studie ben je actief in het politiewerk op straat, in politie-uniform en -uitrusting. Voor de opleiding moet je daarom aan dezelfde fysieke en medische eisen voldoen als agenten. Dit betekent op het gebied van conditie maar ook gezichtvermogen (visus).