Werkzaamheden

Als politievrijwilliger heb je vooral een taak in het contact met het publiek. Hulpvaardigheid en aanwezigheid staan voorop. Je houdt toezicht en voorkomt overtredingen. Je bent op plekken waar veel mensen samenkomen. Zo help je beroepscollega’s bij het soepel en veilig laten verlopen van evenementen waar veel politiecapaciteit wordt gevraagd en grote preventieacties zoals verkeerscontroles. Je werkt altijd samen, in een duo of groter team. Je wordt uitgerust met een uniform, handboeien, wapenstok en pepperspray. Je draagt geen vuurwapen.

 

Voorbeeldsituaties

  • Tijdens surveillance op koopavond scan je de omgeving op zakkenrollers en geef je winkeliers tips om winkeldiefstal te voorkomen. Jouw aanwezigheid vergroot het veiligheidsgevoel van het winkelend publiek.  
  • Een verkeerscontrole heb je zelf helpen organiseren. Je hebt contact gelegd met de Belastingdienst, de RDW, Veilig Verkeer Nederland en andere in- en externe partners. Tijdens de controle zelf geef je uitleg aan automobilisten over het nut van bepaalde maatregelen en geef je toelichting op hun bekeuring.
  • Er is kermis in de stad. Overdag is het vaak rustig en gezellig, je staat bezoekers te woord en zorgt dat er geen gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan rondom het kermisterrein. ’s Avonds is jouw aanwezigheid vooral preventief. Maar bij een uit de hand gelopen ruzie word jij gevraagd om de arrestant naar het bureau te brengen.
  • Bij een grote marathon zorg je ervoor dat verkeer goed wordt omgeleid, ben je aanspreekpunt voor vragen van bezoekers over de wegafsluitingen, verleen je eerste hulp en houd je contact met de organisatoren.

Afhankelijk van je eigen ambitie, de eenheid en de problematiek in het werkgebied, kan de eenheid je na verloop van tijd voor extra taken inzetten. Hiervoor volg je dan extra opleidingsmodules om de taken ook te kunnen en mogen uitvoeren.


Beroeps

Per eenheid verschilt het of het gewenst is dat je als vrijwilliger doorgroeit naar beroeps. In elk geval worden er geen vrijstellingen verleend. Wil je beroepsagent worden, dan zul je opnieuw op een vacature moeten solliciteren en de selectieprocedure moeten doorlopen. Je hebt geen voorrang op andere sollicitanten.