Selectieprocedure

Een politievrijwilliger is ook een politieman of –vrouw die in heftige situaties terecht kan komen. Je wordt niet ingezet voor 112-meldingen of risicovolle acties, maar tijdens surveillancediensten kunnen zich ook onverwachte situaties voordoen. Natuurlijk kun je dan terugvallen op je beroepscollega’s. Wel is het belangrijk dat je helder blijft denken en snel kunt schakelen.
Of jij dit in je hebt en of het werk van een politievrijwilliger bij jou past, wordt getest. De selectieprocedure bestaat uit dezelfde onderdelen als voor beroepsfuncties. Houd er rekening mee dat de totale procedure ruim 6 maanden kan duren.


Toetsing

Sollicitaties worden getoetst op de basiseisen. Heb je de minimale opleiding en leeftijd voor de functie en beschik je over de Nederlandse nationaliteit?

Testdag (selectiedeel A)

Om aan de opleiding te kunnen starten is een minimale intelligentie, taalvaardigheid en conditie nodig. Dit wordt getoetst bij de Politieacademie in Apeldoorn of Amsterdam. Deze selectiedag duurt een hele werkdag.
Meer over selectiedeel A >


Testdag (selectiedeel B)

Het psychologisch onderzoek bestaat uit drie onderdelen: persoonlijkheidsvragenlijst, gesprek met een psycholoog en een praktijkproef. Dit selectiedeel duurt een dagdeel (ochtend of middag) en vindt plaats bij de Politieacademie in Apeldoorn of Amsterdam.
Meer over selectiedeel B >

Bewustwording

De inhoud van het vrijwilligerswerk en de impact van het dragen van een uniform staan centraal. 'Bewust Blauw' vindt plaats in de regionale eenheid en duurt één dagdeel (ochtend of middag).
Meer over Bewust Blauw >


Eindgesprek

In dit gesprek komen jouw drijfveren aan bod. Waarom wil jij je inzetten als vrijwilliger bij de politie?
Meer over het eindgesprek >


Medische keuring

In de twee weken na het eindgesprek vragen we je een dag(deel) vrij te houden om medisch gekeurd te worden in je eigen regio.
Meer over de medische keuring >


Betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek

In dezelfde periode als de medische keuring is het betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek (bgo). We vragen je één dag(deel) beschikbaar te blijven voor het huisbezoek.
Meer over het betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek >