​​Opleiding

De basisopleiding tot politievrijwilliger duurt in totaal 63 lesweken, verspreid over anderhalf jaar. Gemiddeld ga je twee avonden per week naar de Politieacademie. Lesperiodes wissel je af met praktijkperiodes in een wijk- of districtsteam.


Lessen

De deeltijdopleiding tot politievrijwilliger is gericht op toezichthoudende taken. Op straat, op verkeersveiligheid en bij evenementen. Je maakt kennis met wet- en regelgeving, aanhoudingstechnieken, zelfverdediging en EHBO. Zo leer je wanneer en hoe je een identiteitsbewijs controleert. Of iemand aanspreekt op zijn gedrag. En wanneer mag je de inhoud van een kofferbak bekijken?


Leren en werken

Meestal heb je één avond in de week klassikale vakken en één avond fysieke trainingen in de sport- en judozaal. Naast de twee lesavonden ben je een aantal uren per week bezig met thuisstudie en -opdrachten. De thuisstudie heeft voornamelijk betrekking op de wetskennis die je je eigen moet maken. In de praktijkperiodes ga je ’s avonds of in het weekend de straat op in een team van vrijwilligers en beroepsagenten.


Begeleiding

In de eenheid krijg je begeleiding van de praktijkcoach en de trajectbegeleider. De praktijkcoach is de politieman of -vrouw met wie je samen de straat op gaat. Bij de trajectbegeleider kun je terecht met vragen over de opleiding en hij/zij houdt contact met je docenten en begeleiders op de Politieacademie.


Doorleren

Na het halen van de basisopleiding zijn er vaak mogelijkheden om extra vaardigheden aan te leren om aanvullende taken als vrijwilliger uit te voeren. Dit is afhankelijk van je persoonlijke interesse en de behoefte van de eenheid.


Praktische zaken

  • De opleiding tot politievrijwilliger kan 3 keer per jaar starten; in januari, mei en oktober.
  • Er zijn opleidingslocaties in Drachten, Eindhoven, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Apeldoorn. Waar en wanneer je de opleiding volgt is afhankelijk van de eenheid waar je gaat werken. Je rondt de opleiding af met een certificaat.
  • Al tijdens de opleiding draag je het politie-uniform. Je hebt als student de rang aspirant, dat is één streep op je uniform. Na de opleiding krijg je de rang van surveillant (twee strepen). Om te leren werken met je politie-uitrusting krijg je ook handboeien, een korte wapenstok, pepperspray en een portofoon.
  • Gemiddeld ben je zo’n twee tot vier dagen per maand actief, mede afhankelijk van je eigen wensen en inzetbaarheid.