Betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek (screening)

Iedereen die bij de politie wil werken moet van onbesproken gedrag zijn. Om dit te onderzoeken onderga je een betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek (ook wel bgo genoemd). Hoe uitgebreid een bgo is, hangt af van de hoogte van het risico en de vertrouwelijkheid van de omgeving waarin je komt te werken. Het onderzoek duurt tot ongeveer zes weken.


Natrekken informatiebronnen

Ben je eerder met politie en justitie in aanraking gekomen en op welke manier? Dit wordt in de politiesystemen nagetrokken. Ook worden je gegevens opgevraagd bij het Bureau Krediet Registratie en wordt bijvoorbeeld op je social media gekeken.


Familieleden
In hoeverre misdragingen van familieleden van invloed zijn op jou als sollicitant, is lastig te zeggen. Bij ongeregeldheden binnen je familie wordt bijvoorbeeld gekeken naar het soort delict, de relatie tussen jou en het familielid en wat jullie woonplaatsen zijn. Het zal duidelijk zijn dat echt criminele familieleden het beeld van jou niet positief beïnvloeden. Per persoon wordt bekeken hoe de situatie is.


Voor de rechter geweest?
Een veroordeling door de rechter kan een bezwaar zijn, een bekeuring niet. Wanneer je in een proeftijd zit of als er nog geen vonnis uitgesproken is in een zaak, word je niet aangesteld bij de politie. Aspecten waar bij een veroordeling naar gekeken wordt zijn: hoe lang is het geleden? Was het een jeugdzonde? Hoe zwaar was de veroordeling? Was het eenmalig of een reeks van gebeurtenissen?


Advies
Als alles in orde is ontvang je een positief advies. Het bgo mag wettelijk pas aan het einde van het selectietraject gedaan worden. Heb je twijfels dan raden we je aan deze al aan het begin van het selectietraject ter sprake te brengen, om teleurstelling bij de laatste selectiestap te voorkomen.