​Werkzaamheden

Als politiekundige ben je actief in het dagelijkse politiewerk in de wijk. Je herkent de samenhang in situaties en meldingen en werkt mee aan structurele oplossingen en verbeteringen. Criminele jeugdgroepen, drugsoverlast, woningovervallen; samen met politiecollega's maar ook met partners van bijvoorbeeld gemeente en welzijnsorganisaties werk je aan veiligheid in de wijk en het terugdringen van criminaliteit.

Voorbeeldsituaties

  • In een stadscentrum dreigen escalaties; groepen jongeren botsen met elkaar. Je bespreekt met beide groepen de ongewenste situatie en komt gezamenlijk tot een aanpak waarbij ze elkaar met rust laten.
  • Voor een groot muziekfestival wordt een enorme bezoekersstroom verwacht. Jij weet zicht te krijgen op de omvang en de risico’s. Samen met de organisatoren werk je scenario’s uit en kom je tot een allesomvattend draaiboek. Van afspraken over aan- en afvoer, geluidslimieten en afsluiting van gebieden, tot beveiliging. Op de avond zelf zorg je dat alles volgens plan verloopt.
  • Na terugkerende meldingen van geluidsoverlast door een jong stel in een portiekflat ga je in gesprek met de  veroorzakers en de buren om ze een bemiddelingstraject voor te stellen.
  • Door sluipverkeer is het gevaarlijk op straat in een klein dorp. Jij zoekt uit wanneer je het best kunt optreden tegen het sluipverkeer en met gerichte verkeerssurveillance krijg je de situatie weer in de hand.
  • Uit een kinderrijke buurt komen klachten over het bezoek van ‘foute figuren’ bij een bepaalde woning. Je organiseert een observatieactie rond de vermoedelijke drugsdealer.