Werkzaamheden

 In de surveillance en noodhulpdiensten krijg je te maken met alle aspecten van het praktische politiewerk. Geen dag is hetzelfde. Je bemiddelt, treedt op, verleent hulp en zorgt voor rechtshandhaving.

 

Voorbeeldsituaties

  • Via 112 komt er een melding van een ernstige aanrijding met letsel. Je gaat er heen, zorgt dat de gewonden worden verzorgd, maakt een situatieschets van de aanrijding en zorgt dat andere hulpverleners goed hun werk kunnen doen
  • Tijdens surveillance in een horecadienst houd je toezicht op het bezit van drugs. Je bemiddelt tussen niet al te nuchtere jongeren. Na een melding van een wapen onder de bezoekers ga je op onderzoek uit.
  • Tijdens surveillance in de stad houd je continu in de gaten of je de personenauto ziet waar in de briefing extra aandacht voor is gevraagd. Je checkt andere verdachte situaties en trekt kentekens van enkele auto’s na.
  • Na een melding van woningoverval ben je met je collega als eerste ter plaatse om de bewoners te kalmeren, een getuigenis af te nemen en de sporen veilig te stellen voor de technische recherche.
  • Er komt een melding van een in elkaar geslagen vrouw door haar echtgenoot. Bij aankomst is de man vertrokken, de vrouw en twee kinderen zijn bang. Jij gaat het gesprek aan met de vrouw over wat er gebeurd is en adviseert over het doen van aangifte.

Onderdeel van het politiewerk is een nauwgezette administratieve afhandeling. De situaties waarin je als hoofdagent hebt opgetreden rapporteer je zelf zorgvuldig. Hiermee kan alle relevante informatie worden vastgelegd in de politieregisters en voor verdere procesgang worden overgedragen aan bijvoorbeeld justitie.