Selectieprocedure

Om als agent bij de politie te kunnen werken, doorloop je eerst een intensief selectietraject. Daarmee bepalen we of je fysiek en mentaal sterk genoeg bent voor het politiewerk.

Betrouwbaar en integer

In de screening checken we of je betrouwbaar en integer bent. We controleren de systemen en voeren samen een vertrouwelijk gesprek, bij je thuis of op een politielocatie. Het is moeilijk vooraf te bepalen of je door de screening komt. Als het advies uit de screening positief is, dan volgt definitieve aanstelling.
Meer uitleg en tips over de screening vind je in dit fimpje.  

Fit en gezond

Als politiemedewerker is het belangrijk dat je fit en gezond bent. Dat checken we met een sporttest (als onderdeel van het assessment) en medische keuring.
Lees meer over de medisch eisen.

Assessment

Het assessment beslaat twee dagen en vindt plaats in Apeldoorn of Amsterdam.
De eerste testdag bestaat uit de sporttest, een taaltoets en een intelligentietest. De tests zijn voor iedereen hetzelfde, ook voor mensen met bijvoorbeeld dyslexie. Dag  twee is het psychologisch onderzoek. Dan krijg je onder andere een gesprek met een psycholoog en een rollenspel.
Bekijk hoe politievlogger Tess het assessment ervaart.

Diploma

In het selectietraject checken we of je het diploma van je vooropleiding hebt gehaald. Ga je bij de politie solliciteren en heb je je diploma al gehaald? Download deze dan alvast via het DUO.
Heb je jouw diploma in het buitenland gehaald? Dan heb je een diplomawaardering nodig. Die kun je alvast aanvragen via de website van het IDW. Dat scheelt je weer tijd als je hem tijdens het selectietraject moet aanleveren.

In het buitenland gewoond?

Heb je in de afgelopen 8 jaar een periode in het buitenland gewoond? Als je toen niet in de gemeentelijke basisadministratie in Nederland stond ingeschreven, hebben wij een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig van het land waar je woonde. Die kun je meestal in Nederland aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land.