​​​​​​​​​​​​​​Opleiding

De praktijkgerichte opleiding tot agent is een mbo 4-opleiding en duurt 3 jaar.

Als hoofdagent kom je in de meest uiteenlopende situaties terecht. Je moet volledig kunnen vertrouwen op je kennis en vaardigheden om effectief op te treden. Welke wetsartikelen zijn van toepassing, hoe ga ik een gesprek met een slachtoffer aan, hoe pak ik een agressief persoon op? Maar ook: wat doe ik als eerste in een sit​uatie waarin van alles aan de hand is? Als hoofdagent kom je na een 112-melding vaak als eerste ter plaatse. In de opleiding leer je precies wat je bevoegdheden en verantwoordelijkhede​n zijn en hoe je zelfstandig de eerste handelingen verricht. Zo leer je reanimeren, een plaats delict afzetten maar ook gesprekstechnieken om met emoties van direct betrokkenen om te gaan of de juiste informatie van getuigen op te vragen.

Beroepssituaties worden op de Politieacademie in casussen uitgediept. Hierbij komen de kerntaken van het politiewerk (intake, handhaven, noodhulp en opsporing) in samenhang bij elkaar. Je werkt veel in groepen aan opdrachten, ook zijn er klassikale lessen en leer je zelfstandig.

Om fysiek in actie te komen krijg je boksen, zelfverdediging, (reddend) zwemmen, conditietraining en aanhoudingsvaardigheden. Ook krijg je lessen om met je geweldsmiddelen om te gaan. En een politierijopleiding.


Leren en werken

Je begint de opleiding met 8 maanden lessen aan de Politieacademie om inzicht te krijgen in jouw rol als politieagent. Daarna volg je een viermaandelijks ritme van leren en werken; 4 maanden werkend leren in een wijk- of districtsteam en 4 maanden onderwijs en praktijkoefeningen uitvoeren aan de Politieacademie. Elke lesperiode leer je om andere situaties uit het politiewerk van alle kanten te bekijken en aan te pakken. Dus kom je in je praktijkperiode weer terug in je team, dan kun je ook echt wat laten zien.

In de eenheid krijg je begeleiding van de praktijkcoach en de trajectbegeleider. De praktijkcoach is de politieman of -vrouw met wie je samen de straat op gaat. Bij de trajectbegeleider kun je terecht met vragen over de opleiding en hij/zij houdt contact met je docenten en begeleiders op de Politieacademie.


Praktische zaken

  • De opleiding tot hoofdagent kan 3 keer per jaar starten; in januari, mei en oktober. Het is een voltijdbaan mét opleiding; je bent direct in dienst bij de politie.
  • Er zijn opleidingslocaties in Drachten, Eindhoven, Den Haag, Amsterdam, Apeldoorn en Rotterdam. Waar je de opleiding volgt, kies je niet zelf. Dit is afhankelijk van de eenheid waar je gaat werken. 
  • Per week moet je rekenen op 36/39 uur werk of studie-uren. In de praktijkperioden word je voor diensten ingeroosterd. Dit kunnen ook al avond-, weekend- en nachtdiensten zijn. Tijdens je opleiding kun je vakantie opnemen in de zomerperiode wanneer de Politieacademie is gesloten.
  • Al tijdens de opleiding draag je het politie-uniform. Je hebt als student de rang aspirant, dat is één streep op je uniform. Om te leren werken met je politie-uitrusting krijg je ook handboeien, een korte wapenstok, pepperspray en een portofoon. Een vuurwapen krijg je pas nadat je de examens hebt gehaald.