Agent

Als agent ben je vooral actief in de surveillance en noodhulpdiensten. Samen met je collega's zorg je voor een goede afwikkeling van incidenten. Van vernieling tot verkeersongeval, van woninginbraak tot geweldsmisdrijf. De situaties waarin je hebt opgetreden rapporteer je zelf zorgvuldig. Zo leg je relevante informatie vast in de politieregisters voor de verdere procesgang.

Opleiding tot agent
Niveau opleiding: mbo 4
Duur: 2 jaar en 4 maanden

Als agent kom je in de meest uiteenlopende situaties terecht. Je moet volledig kunnen vertrouwen op je kennis en vaardigheden om effectief op te treden. Welke wetsartikelen zijn van toepassing, hoe ga ik een gesprek met een slachtoffer aan, hoe pak ik een agressief persoon op? Maar ook: wat doe ik als eerste in een situatie waarin van alles aan de hand is? Als agent kom je na een 112-melding vaak als eerste ter plaatse. In de opleiding leer je precies wat je bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn en hoe je zelfstandig de eerste handelingen verricht. Zo leer je reanimeren, een plaats delict afzetten maar ook gesprekstechnieken om met emoties van direct betrokkenen om te gaan.

Werksituaties worden op de Politieacademie in casussen uitgediept. De kerntaken van het politiewerk (intake, handhaven en noodhulp) komen in samenhang bij elkaar. Je werkt veel in groepen aan opdrachten, ook zijn er klassikale lessen en leer je zelfstandig. Een greep uit de lessen:

 • rechten en wetskennis
 • sociaal-psychische problematiek
 • geweldsbeheersing
 • boksen, zelfverdediging, (reddend) zwemmen, conditietraining, aanhoudingsvaardigheden
 • politierijopleiding 

Leren en werken

Je begint de opleiding met 8 maanden lessen aan de Politieacademie om inzicht te krijgen in jouw rol als politieagent. Daarna volg je een viermaandelijks ritme van leren en werken; 4 maanden werkend leren in een wijk- of districtsteam en 4 maanden onderwijs en praktijkoefeningen uitvoeren aan de Politieacademie. Elke lesperiode leer je om andere situaties uit het politiewerk van alle kanten te bekijken en aan te pakken. Dus kom je in je praktijkperiode weer terug in je team, dan kun je ook echt wat laten zien.

In de eenheid krijg je begeleiding van de praktijkcoach en de trajectbegeleider. De praktijkcoach is de politieman of -vrouw met wie je samen de straat op gaat. Bij de trajectbegeleider kun je terecht met vragen over de opleiding en hij/zij houdt contact met je docenten en begeleiders op de Politieacademie.

Per week moet je rekenen op 36/39 uur werk of studie-uren. In de praktijkperioden word je voor diensten ingeroosterd. Dit kunnen ook al avond-, weekend- en nachtdiensten zijn.

Salaris

Bij de politie ben je al tijdens de opleiding in dienst. De politie betaalt je opleiding, studiemateriaal, uniform en uitrusting. Het 1e jaar van de opleiding ontvang je een vergoeding van € 862,65 bruto per maand. Bij een positief studieadvies krijg je een tijdelijke aanstelling en salaris: van € 1263 in het 2e jaar en € 1432,- in het 3e jaar. Na het behalen van de opleiding tot agent krijg je een vaste aanstelling en is het salaris minimaal € 2.054,- en kun je maximaal doorgroeien tot € 2.928,-.

Eerder gewerkt?

Voor het eerste studiejaar is er een aparte overgangsregeling voor werkenden. Werk je momenteel aaneengesloten twee jaar of langer voor gemiddeld 28 uur per week? (LET OP: Reken deze twee jaar terug vanaf de datum van je aanstelling bij de politie. Elke onderbreking of een periode met WW betekent dat er géén sprake is van een aaneengesloten dienstverband.) En kun je dit aantonen met salarisstroken? Dan wordt hiermee -volgens een standaard methode- een berekening gemaakt van je salaris. Hiervoor geldt een maximum van € 2.455,- .

Bovenstaande bedragen zijn bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek (excl. vakantiegeld en eindejaarsuitkering). Het salaris is niet onderhandelbaar.

De politie biedt verder een aantrekkelijk pakket overige arbeidsvoorwaarden, zoals:

 • toeslagen op het salaris voor nacht- en weekenddienst of bereikbaarheidsdienst
 • opleiding, uniform, sportkleding en boeken worden betaald door de politie
 • mogelijkheid om parttime te werken na de opleiding
 • vakantiegeld en eindejaarsuitkering van elk 8%
 • deelname pensioenfonds ABP
 • reiskostenregeling
 • betaald ouderschapsverlof. 

Toelatingscriteria

Politiewerk is veeleisend. Waar anderen een stap terug doen, stappen politiemensen naar voren. Als dat nodig is met geweld, desnoods met gevaar voor eigen leven. Hiervoor moet je stevig in je schoenen staan, snel kunnen schakelen, jezelf blijven in spannende situaties, goed kunnen samenwerken, en razendsnel kunnen inschatten welke actie nodig is. Als agent heb je een voorbeeldfunctie, ook buiten je diensturen. Je bent betrouwbaar en je collega's kunnen voor de volle 100% op je rekenen. Tijdens de opleiding leer je alle benodigde vaardigheden om het politiewerk uit te kunnen voeren. Bepaalde eigenschappen voor de agentfunctie moeten al wel in je karakter zitten.

Minimale eisen 

 • Diploma ten minste vmbo gemengd/theoretisch of mbo-3
 • Leeftijd van minimaal 18 jaar
 • Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je 2e nationaliteit zijn). Een eventueel buitenlands diploma kun je laten waarderen bij het IDW.

Extra kennis en vaardigheden

 • Kennis van verschillende culturen, verkregen door achtergrond of ervaring
 • Naast het Nederlands en Engels spreek je ook andere talen

Selectietraject

Het selectietraject voor agent bestaat uit de volgende onderdelen: 

 • Beoordeling sollicitaties
 • Van kandidaten die worden geselecteerd voor de volgende selectieronde controleren we of het diploma van de vooropleiding is behaald. Hiervoor is een uittreksel uit het diplomaregister nodig. Check alvast of jouw diploma in het DUO-diplomaregister staat via duo.nl, zodat je het bewijs van je behaalde diploma tijdig beschikbaar hebt.
 • Testdagen (deel A sport, taal en cognitie, en deel B psychologisch onderzoek)
 • Als er op basis van de selectierapporten meer geschikte kandidaten zijn dan beschikbare opleidingsplaatsen, maken we keuzes op basis van je totale profiel en selectiescores
 • Eind/aanstellingsgesprek
 • Medische keuring
 • Screening